top of page

Voorwoord onderzoek 2
 

Dit onderzoek is gedaan door Nick van Oijen en Thijs Sluijter. Toen we begonnen aan het project wisten we nog niet goed wat we nou precies wilde onderzoeken omdat er zoveel verschillende onderwerpen zijn rond om de game markt. We kwamen op het idee om de virtual reality wereld te nemen als onderwerp verder voor de meet & greet graag zelf een mee maken hoe dat nu eigenlijk is met een VR bril. We zijn met onze leraar op een mooie oplossing gekomen. School heeft een VR bril zelf gekocht omdat zij dachten dat ze die wel vaker zouden gaan gebruiken. We hebben deze VR mogen lenen en daarmee onze meet & greet kunnen doen

Inleiding

Wij hebben ons ckv-onderzoek gedaan over de virtual reality markt in de game wereld. We waren beiden benieuwd hoe dit zou zijn en hoe het met je lichaam zou spelen. in ons onderzoek gaan we verder in op de VR markt. We waren ook heel benieuwd wat er eigenlijk met de VR bril nog meer gedaan word we zijn dit gaan onderzoeken en leggen dit in ons onderzoek allemaal uit 

VR-Header.jpg

gemaakt door: Nick van Oijen & Thijs Sluijter DH4B

Inhoud

Hoofdvraag: wat heeft virtual reality voor invloed op video games? 

Deelvragen:

1. wat is virtual reality
​2. wat zijn video games 
3. welke games of apps maken al gebruik van virtual reality
4. wat zijn de voor en nadelen van virtual reality
5. welke toevoeging heeft virtual reality op video games 
6. extra deelvraag ,word video game in de toekomst vervangen door virtual reality

deelvraag 1, Wat is virtual reality?

Virtual reality ook wel bekend als VR, is een techniek waardoor het lijkt alsof je in een andere werkelijkheid bent. (letterlijke vertaling: Virtuele realiteit). Deze computertechniek maakt gebruik 2 beeldschermen met verschillend licht waardoor je diepte kunt ziet. VR zit voornamelijk verwerkt in een ‘VR-bril’. Deze bril schermt al het licht van buiten af. Hiermee krijg je een beeld dat lijkt op de werkelijkheid omdat je ogen een beeld generen door de 2 beeldschermen. Deze bril geeft als enige licht af en scherm al het andere af door de sluiting op je ogen. 

Virtual reality maakt gebruik van 3D (3-dimensionaal). 3-dimesionaal betekent dat je 3 beelden ziet. Er zijn dus 3 beelden over elkaar heen gemonteerd. Dit zijn de beelden in: lengte, breedte en diepte (X-as, Y-as en Z-as). Bij de meeste oude games word er 2D toegepast. Dat betekent dat er 2 beelden zijn: lengte en breedte. (X-as en Y-as).

 

Afbeelding 1: VR-bril

Bij films word 3D ook toegepast. Dit is wel wat anders dan wat je in een VR-bril ziet. Bij een film voelt het alsof het beeld op je af komt en je er dus veel diepte in zit. Bij een VR-bril komt het beeld niet op je af maar kan je zelf de diepte in lopen. Aangezien je niks anders ziet dan het beeld dat van de bril komt, lijkt het alsof je door een normale bril heen kijkt en dit werkelijkheid is. Wat je ook kunt bij een VR-bril is bewegen met de bril. Een virtual reality programma is zo gemaakt dat je met de VR-bril door de ruimte waar je je in bevindt heen kan lopen. Als de simulatie dus een kamer is. Kun je door te lopen ook in de virtual reality wereld lopen. Door middel van een camera. Dit is nodig om je positie te weten. Ook kun je met een geavanceerde camera die bovenop de VR-bril zit, je eigen ruimte creëren waarin je je bevind. Zo kun je bijvoorbeeld je eigen kamer helemaal naar wens maken door middel van virtual reality. Als de simulatie dus een kamer is. Kun je door te lopen ook in de virtual reality wereld lopen. Door middel van een camera. Dit is nodig

Afbeelding3.png

deelvraag 2, Wat zijn video games?

De letterlijke vertaling van het begrip ‘video games’

Links: William Higinbotham. Rechts: Robert Dvorak

Video games zijn al decennia lang erg populair in de wereld. Vroeger was dit alleen nog op een game boy bijvoorbeeld. Dit is in de loop van de jaren erg veranderd tot vandaag de dag dat je er dus zelf in kan lopen met behulp van virtual reality. Als we even terug in de tijd gaan zijn we bij het allereerste spel dat is ontwikkeld: Tennis for two. Je kan het nauwelijks bevatten dat een kleine ontwikkeling een zo mega grote revolutionaire verandering heeft veroorzaakt. Deze ontwikkeling is gemaakt door William Higinbotham en Robert Dvorak uit de Verenigde Staten. Zij probeerden een duidelijk beeld te creëren van hun nieuwe kerncentrale. Dit moest gebeuren door het met een video game te laten zien. Ook Space War dat in 1962 ontwikkeld was bood een grote spelmogelijkheid. Deze spellen waren immers wel gekoppeld aan dure  universiteitscomputers met een mega grote omvang.

De geschiedenis van video games is wel belangrijk maar wat nog belangrijker is, is de manier hoe het gemaakt wordt en wat er allemaal achter zit. Het allereerste wat je natuurlijk moet gaan doen is een idee bedenken. Dit idee moet geen bestaand idee zijn want anders ga je een namaak maken en dat is niet de bedoeling. Als je een game maakt voor een grote groep mensen moet je dit dus na wens maken. Als je een game wilt maken wat je gewoon leuk kunt spelen moet dit idee natuurlijk origineel zijn en super leuk te spelen zijn. Wat ook vaak vergeten wordt bij het beginnen aan een game is een schrijver. Veel games hebben een grote verhaallijn of een verhaal in het spel verwerkt. Dit kan leiden tot een groot einddoel waarnaar je moet gaan spelen of moet gaan oplossen. Na dit brainstormen moet je gaan beginnen aan een ontwerp. Je moet gaan nadenken hoe de personages eruit zien of waar je game zich afspeelt. Ook mag je er voor kiezen om een game te maken met verschillende levels. Als dit jou keuzen is dan moet je levels gaan maken. Elk level moet er origineel uit zien zodat je steeds nieuwe ervaringen op doet en verder wilt gaan. Wat veel gamemakers in de game stoppen zijn ‘Easter Eggs’. Dit zijn meestal kleine verborgen boodschappen, grappen of hints die niet meteen opvallen waardoor het de game nóg leuker maakt. Na al dat nadenken is het de taak aan de programmeurs om deze game levend te maken. Hun krijgen de opdracht en de ontwerpen waarnaar zei er een werkende game of personages vak kunnen maken. Wat ook een belangrijke rol speelt in een video game zijn ‘special effect’ (vertaling: Speciale effecten). Denk aan muziek, kleine geluiden zoals voetstappen of stemmen, een deur die open gaat of iemand die pijn heeft. Dit moet allemaal in de code worden gezet om hier uiteindelijk een werkende game van te maken.

Deze stappen worden nog steeds gebruikt in de game industrie. Dit werd echter vroeger niet gedaan want er waren niet zulke grote teams die video games maakten omdat dit nog niet zo populair was. Vandaag de dag zijn er ruim 1,9 miljoen spellen in verschillende varianten die een voor een zijn verhaal delen en op hun eigen manier leuk of zelfs populair zijn. 

 

 

Easter egg video (gta5 alien): https://www.youtube.com/watch?v=3xG-5cG22J8

Afbeelding stappenplan videogame maker: https://www.slideteam.net/media/catalog/product/cache/1280x720/h/a/half_yearly_mobile_game_development_and_testing_roadmap_slide01.jpg

Afbeelding1.jpg
Afbeelding2.jpg

deelvraag 3, Welke games of apps maken al gebruik van virtual reality?

Virtual reality word op veel verschillende manieren gebruikt denk aan het oefenen van beroepen maar ook aan het intenser maken van een game. Virtual reality word voor verschillende dingen toegepast. Virtual reality werd in eerste instantie gebruikt voor entertainment. Maar met deze techniek is veel meer mogelijk denk aan het opleiden van een piloot of socialen trainingen. We hebben daarom een overzicht gemaakt waar virtual reality voor word gebruikt.

 

  1. VR gaming

De game markt was een van de eerste markt die de VR bril omarmden. Virtual reality groei al jaren zeer sterkt in deze markt. De VR technologie word ook steeds uitgebreider er komen steeds meer toevoegingen denk bijvoorbeeld aan een VR headset en VR controllers. Al deze uitbreidingen zorgen vooreen levensechte ervaring en een nog groteren markt in de game wereld.

 

  1. VR films en video’s

VR is de laatste tijd ook populair geworden om te gebruiken bij films en video’s. Dit is natuurlijk een super beleving. Daarom ondersteund YouTube tegenwoordig 360 graden video’s. Hier kunnen VR brillen mee gekoppeld worden en kan het filmpje in allerlei posities volgen. Daarnaast worden ook voortaan films voor de VR bril gemaakt dit zorgt voor een extra mooi effect.

 

  1. VR live streaming

Dit is een van de gewildste en mooiste dingen. Je kan tegenwoordig onderdeel van een voetbal wedstrijd worden of mee rijden in de auto van max verstappen. Daarnaast kan je tegenwoordig ook kijken bij een concert, circus, shows en voorstellingen. De beelden worden live gestreamd en kan je aansluiten op je eigen VR bril je krijgt heftiger en spectaculairder beeld dan op de normalen tv. Je komt er achter hoe mensen in sommige situaties beleven.

 

  1. Social VR

Je kan tegenwoordig ook bellen met je VR bril je kan mensen echt zien terwijl je met mensen aan het bellen bent je kan hun bewegingen zien en hoe ze er uit zien op het moment. Dit is allemaal mogelijk door camera’s voor de VR brillen je zit dezen op een plaats waar hij je helen lichaam kan zien. De camera kan je lichamelijke bewegingen vastleggen. Hierdoor kan de persoon op een anderen plaats zien hoe je er uit ziet en wat je aan het doen bent.

  1. VR marketing en sales

VR word tegenwoordig ook gebruikt om consumenten een goed beeld te geven van een bepaald product. Denk aan de auto’s in een luxe showroom of meubels die je in je huis wilt gaan plaatsen deze kunnen in VR geplaatst worden in je huis zodat je weet hoe het er uit ziet voordat je het koopt. Dit allemaal zorgt voor een makelijkeren markt en maakt keuzes maken van aankopen gemakkelijker.

 

  1. VR trainingen

VR brillen worden de komen de tijd veel gebruikt voor digitale trainingen. We kunnen hierdoor mensen opleiden op een veel groter gebied en het kost veel minder een VR bril of simulator is eenmalig heel duur maar na een x aantal trainingen word het veel goedkopen dan dat je een instructeur inhuurt elke keer maar weer. De VR bril word voor het grootste deel gebruikt voor het opleiden van piloten en militaire, artsen chirurgen en doktoren daarnaast ook nog voor therapeutische trainingen. Sommigen scholen zijn ook al voorzien van de VR bril zo worden bijvoorbeeld boeken gelezen of word er een museum bezocht in VR. dit scheelt een helen hoop geld en je hoeft er niet voor te reizen.

deelvraag 4, Wat zijn de voor – en nadelen van virtual reality

Wij gaan een spel spelen met virtual reality en zonder en kijken wat de groten verschillen, voor- en nadelen zijn. Virtual Reality word met de dag populairder. Deze technologie laat ons nieuwe werelden ervaren. Tegenwoordig zien we dat virtual reality steeds vaker gebruikt word voor games. Vroeger werd virtual reality alleen maar gebruikt doormiddel van simulaties waarmee je beroepen kan leren denk bijvoorbeeld aan piloot. Omdat we steeds meer te weten zijn gekomen door de jaren heen over deze technologie is het voor de mens makkelijker geworden om te produceren en met goedkopere middelen. Hierdoor zijn er steeds meer virtual reality brillen op de markt gekomen voor dagelijks gebruik voor een goede prijs. Daarnaast is de virtual reality zo uitgebreid dat we zelfs personeel van een ziekenhuis kunnen trainen om patiënten te behandelen omdat de kwaliteit zo is gestegen en we steeds meer dingen net zoals in het echt kunnen laten zien. Maar natuurlijk heeft virtual reality ook voordelen en nadelen. Eerst de meest belangrijke voordelen van virtual reality.

  1. Het oefenen me virtual reality is effectiever en leuker.

Virtual reality is natuurlijk ontzettend populair omdat je hierbij volledig in een anderen wereld gezet kan worden dan in de realiteit. Bijvoorbeeld het vechten met monsters of een rit maken in een spannende achtbaan. Deze virtual reality die zorgt voor dat je in een andere wereld waant en een leuke en meeslepende ervaring geeft noemen we immersie. Maar dit is niet bij alle virtual reality ervaringen. Er zijn namelijk ook educatieve VR ervaringen die de zelfde mate geven van immersie en ook zo meeslepend zijn. Dit noemen we reducept ofwel een serious game genoemd. Hierin leren bijvoorbeeld patiënten omgaan met chronische pijn. De immersie helpt om deze revalidatieoefeningen leuken en aantrekkelijker te maken. de patiënten vinden dit meestal leuker dan fysieke revalidatieoefeningen en doen ze deze oefeningen dus meestal vaker en langer waardoor de behandeling effectiever word.

  1. Er kan data verzameld worden met virtual reality.

Omdat de techniek van virtual reality tegenwoordig zo nauwkeurig is kunnen we er tegenwoordig uitgebreide data-analyses mee doen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het meten van een beweging of de revalidatie van een patiënt en de nauwkeurigheid van de vaardigheden van een chirurg die bezig is met een opleiding. Al deze gegevens kunnen in realtime op een dashboard gemonitord worden in bijvoorbeeld een revalidatiecentrum of ziekenhuis. Dit maakt het voor zorginstellingen een stuk makkelijker om de voorgang bij te houden en persoonlijk advies te kunnen geven. Dit kan ook op afstand gedaan worden.

  1. Virtual reality heeft lageren kosten

Het gebruiken van virtual reality voor trainingen op lange termijn zorgt voor lagere kosten. Virtual reality is in aanschaf duur maar na een tijdje ben je veel goedkoper uit. Uit vergelijkingen tussen virtual reality en echte trainingen blijkt dat de kosten van VR zo’n 60% goedkoper zijn. Dit is gebleken uit onderzoek van PwC. De investering van virtual reality is hoger maar na ongeveer 375 trainingen zijn de kosten gelijk en dit aantal trainingen is al snel bereikt ongeveer 3 maanden. Bij 3000 trainingen zijn de kosten ongeveer 52% lager vergeleken met het klassikaal lesgeven op school of in een zorginstelling.

 

Daarnaast heeft virtual reality ook veel nadelen. Hieronder laten we de grootste nadelen van virtual reality zien.

  1. Verslaving

Op het moment dat je je Virtual reality bril op doet ben je ver van het normalen leven weg. Je bent aan het leven in je droomwereld en de dingen die je graag zou willen. Dit is natuurlijk super verleidelijk voor iedereen om hier in te blijven zitten. Hier moet je echt mee opletten voordat je het weet ben je verslaaft. Zet daarom voordat je gaat spelen een timer aan van ongeveer 1 uur.

  1. Slecht voor je ogen

Virtual reality zit natuurlijk vol met eclectische ladingen en onnatuurlijke kleuren. Het is daarom erg belangrijk om het niet meer dan 1 uur per dag te doen het veranderd het zicht van je ogen op gebied van kleur en als je het te vaak doet kunnen er zelfs vlekken na een tijdje voor je ogen verschijnen voor een bepaalde tijd. Er komt al veer straling van telefoons enz af. Dit komt bij Vr 3 keer zo hard aan voor je ogen

deelvraag 5, Welke toevoeging heeft virtual reality op video games

Er bestaan al jaren lang video games op de markt. Maar natuurlijk worden we steeds slimmer en verbeteren we de technieken. Nadat de VR bril uit is gekomen op de markt heeft de game markt een enorme boost gehad. Veel mensen kochten een VR bril. Deze bril zorgt voor een effectief effect om de game te beleven het lijk of je totaal in een anderen wereld bent je kan rondlopen en ziet dingen die je normaal niet kan zien. Door de VR bril lijken sommigen games heftiger denk aan het spel call of duty. Je beleeft de game veel heftiger je kan om heen kijken en lijkt net of je midden in het gevecht zit. Ook is het veel leuker om met een VR bril te spelen.

Extra deelvraag: Word video gamen in de toekomst vervangen door virtual reality?

Of virtual reality het klassieke gamen van nu écht gaat vervangen in de toekomst? Wij denken van niet. Het zal meer een extraatje gaan worden in het gamen. Een soort extra categorie die word toegevoegd. Dit gebeurde ook een aantal jaar geleden toen de ‘first person view’ werd toegevoegd aan de game industrie. Dit is een instelling waarbij je het spel ervaart vanuit de ogen van je personage, ook dit word nog steeds gezien als een toevoeging en niet als ‘een vervanging van’. Op het moment word dit ook veel toegepast in verschillende games of simulaties. Dit was vanaf de ontwikkeling van 3D. Vanaf toen werd gamen pas echt populair, want er waren veel meer mogelijkheden en variaties mogelijk in het maken van games. Tot de dag van vandaag word ook de 2D games nog veel gespeeld en is dit dus niet vervangen door 3D. Dit gaat ook gebeuren met VR denken wij. VR geeft je inderdaad de beleving van een andere dimensie en kun je de werkelijkheid eventjes ontsnappen maar een spel zoals FIFA is gewoon net zo leuk en ook makkelijker op een normaal beeldscherm.

Meet & Greet

Voor onze meet en greet gingen wij zelf ervaren hoe het is om een game in virtual reality te spelen. Hiervoor heeft de school een VR-bril aangeschaft waarmee wij games konden gaan spelen. Het spel wat wij gingen spelen moest leuk zijn in virtual reality maar ook zonder. Dit spel was uiteindelijk Minecraft geworden. Dit spel is al jaren lang een favoriet in de game industrie dus leek het ons een leuk idee om dit spel te gaan spelen mét de VR-bril. Wij hebben gekozen voor deze meet & greet om zelf ook te ervaren hoe het is om een game met VR te spelen en wat dit voor verschil

Het was moeilijk te besturen omdat je normaal een kleine joystick hebt waarmee je 360° graden kan draaien. Nu moest je zelf je hoofd draaien om ook in het spel rond te kijken. Het was lastiger te spelen, ook bijvoorbeeld bij het maken van allerlei grondstoffen wat je in het spel moet doen. Het was niet dat dit het spel minder leuk maakte. Het duurde allemaal alleen wat langer. Wat wel wat minder makkelijker was, was dat de UI (het algemene menu) minder makkelijk te besturen was. Normaal gezien zonder VR-bril gebruikt je de joystick en de knoppen op de controller om het menu te besturen en de juiste benodigdheden aan te klikken. Nu moest dit gebeuren met je eigen ogen. In het midden van ons zichtveld was een cursor (computer muis) te zien. Als we iets wilden aanklikken wat net wat boven ons zichtveld was, moesten wij dus ons hoofd was kantellen naar boven om dit aan te kunnen klikken. Dit was wel een nadeel aan de VR-bril.

Wat we ook ervaren hebben is een zwak evenwicht tijdens het spelen van het spel. Wanneer je bijvoorbeeld in het water aan het zwemmen was verloren we het evenwicht snel omdat je ogen zien dat je beweegt zonder dat je lichaam iets doet. Dit was extra heftig omdat je hele zicht was afgesloten en was gefocust om het spel. Hierdoor waren de jumpscares (iets onverwachts tevoorschijn komen) erg heftig. Wat wel erg leuk was om te ervaren was bij een ander spel wat ik heb gespeeld. Dit was het race spel Trackmania Turbo. Hier kon je echt bijna dezelfde ervaring qua beeld ervaring als de race coureur. Dit was erg leuk om te doen.

Het spel hebben wij ook gespeeld zonder VR-bril om de verschillen te ervaren. Ten eerste was het al veel makkelijker om je te bewegen in het spel omdat we nu de joystick gebruikte in plaats van de VR-bril. Ook was de UI makkelijker te besturen omdat we nu niet het middelpunt van ons zicht gebruikte om te navigeren maar we gebruikte nu de knoppen op de controller. Hierdoor was het overzichtelijker en ging het sneller.

Over het algemeen was de VR-ervaring dus wel goed ontvangen maar zaten er wel voor- en nadelen aan. Zoals dat de beweging in het spel en het menu wat langzamer en onhandig ging. Of dat je erg snel en heftig schrok wanneer er iets onverwachts gebeurde omdat je afgeschermd bent van al het licht buiten de bril. Sommige voordelen waren dat de hele ‘game’ ervaring veel leuker ervaarde. We kwamen echt in een hele dimensie en konden niet snel stoppen met spelen. Ook vergeet je even de werkelijkheid wat voor sommige mensen erg handig kan zijn in het geval van stress. Voor ons was het dus een leuke en leerzame ervaring om mee te maken.

 

Gameplay Minecraft link: https://www.youtube.com/watch?v=BSCvD6fiEjg

Conclusie

Aan het begin van ons verslag hebben wij het gehad over hoe virtual reality is gemaakt en waar het vandaan kwam. Ook hoe deze technologie word toegepast op de game industrie. De 2 games die waarover wij iets verteld hebben waren Tennis for Two en Space War. Deze games waren in de jaren 1958 en 1962 gecreëerd. Sindsdien zijn er ruim 1,9 miljoen spellen over de hele wereld. Door allerlei verschillende gamebedrijven en individuelen gemaakt. Van dansspel tot oorlogsspel. Maar VR word niet alleen toegepast op games. Er zijn nog tallozen mogelijkheden wat nog in de toekomst gaat voorkomen maar wat ook nu al een rol speelt. Denk aan live streams waarbij je zelf bijvoorbeeld in de auto van Max Verstappen kan zitten terwijl hij aan het rijden is. Of een arts die een 3D model heeft gemaakt van het hart. Dit kan er voor zorgen dat men een groter en duidelijker beeld krijgt bij een onderwerp zoals het hart. Er zitten zoals hierboven beschreven erg veel leuke en handige voordelen aan virtual reality. Maar waar we het vaak niet over hebben is de nare gevolgen of verslavingen die het zich meebrengt. Veel jongere zitten al te veel op hun telefoon of hebben al een game-verslaving. Als deze jongeren nu ook bekend worden met VR gaat het al helemaal mis. Ook kan het soms erg aflopen met mensen die het al wat lastig hebben. Deze mensen ontvluchten de werkelijkheid doormiddel van VR. Dit kan sociale problemen of faalangst veroorzaken omdat je nu zo gewend en aangepast bent aan deze VR ontwikkeling. Maar dan valt de vraag bij veel mensen: ‘Word dit het nieuwe gamen?’ Een groot deel van de mensen denken van niet. Dit gebeurde ook niet bij vele andere populaire 'gadgets’. Het is een leuk extraatje waarbij je nieuwe en misschien wel leukere game ervaring op kan doen, maar of het nou de hele game industrie echt gaat overnemen is geen denken aan. Dit omdat het wel een goede invloed op de games maar niet echt een grote verbetering geeft. Wel voor bepaalde games maar spellen zoals FIFA is nu net zo leuk op een normaal beeldscherm of zelfs leuker dan met VR.

Reflectie & evaluatie

De samenwerking ging erg goed we hadden duidelijke afspraken gemaakt over wie wat deed en daardoor is het goed gekomen we hadden soms iets meer in de les kunnen doen dit zijn toch kostbare uren waarvan er zeker een paar verspild zijn. Hier kunnen we de volgende keer op verbeteren.

Taakverdeling

Aan het begin van ons PO hebben wij 1 hoofdvraag, 5 deelvragen en een meet & greet bedacht. De 5 deelvragen hebben wij onderling verdeeld. In het schema hieronder ziet u wie welk onderdeel precies heeft gemaakt.

Schermopname (235).png
bottom of page